2012. április 8., vasárnap

Húsvét


A Húsvét a legfontosabb keresztény ünnep. A hold állásától függ az időpontja, ezért van az, hogy nem mindig ugyanarra a napra esik Húsvét, a másik ok pedig az, hogy nem teljesen bizonyos Jézus születésének illetve keresztrefeszítésének időpontja erről még a keresztény hittudósok között is nézeteltérés van.A biblia azt mondja, hogy Jézus a pénteki keresztrefeszítése után a harmadik nap azaz vasárnap feltámad. A keresztrefeszítése utáni halála az emberiség bűneit megváltotta, de a szenvedéseitől nem szabadította meg őket. Az ünnepet az egyházak nem kettő, hanem nyolc napon keresztül ünneplik és ezután még több héten át is Húsvéti idő van. A legtöbb családban ilyenkor a templomi mise után lakomát csapnak, melyben bárányhúst, kalácsot, tojást, sonkát és bort fogyasztanak. A Húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét, a tojás pedig az újjászületést jelképezi.


"A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak." (forrás: wikipédia)


Én személy szerint kicsi fiú koromban, minden Húsvétkor a szabolcsi rokonoknál töltöttem az ünnepet és mivel mindenki mint minden faluban ismer mindenkit (hogy ki is Anyu pici fia:) ), így unokatestvéreimmel azon versenyeztünk ki tud több tojást összegyűjteni... meg persze pénzt is :) Ez pesti kisgyereknek igazi kihívás volt... Ja! És vizzel locsoltunk! :) Gondolom örültek nekünk :) Késöbb jött a kölni....Abban az időben még nem volt világos számomra az ünnep jelentése és jelentősége. Ez ma már máshogy van. Bár locsolni nem járok "csak" Édesanyámat és Húgomat. De visszaemlékezve igen jól teltek fiatalkorom Húsvéti ünnepei.

Töltsétek Ti is nagyon kellemesen az ünnepet!

Boldog Húsvétot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése