2012. április 19., csütörtök

New York

Adok egy kis ízelítőt, hogy mik azok a helyek New York-ban amiket vétek lenne kihagyni, ha ott jártok. Nekem ez az egyik No.1 a tengerek túli városok közzül... A másik Miami, de erről majd késöbb írok.
Saját tapasztalataim szerint a legösszetettebb és talán mondhatom, hogy a legközvetlenebb és legönzetlenebb emberek lakják New York-ot. Még egyszer sem csalódtam az ott élő emberekben és a városban amire azt mondják (jogosan), hogy sosem alszik. Az ott élőkre mint helyiekre és bevándorlókra gondolok. Itt jegyzem meg, hogy a magyar bevándorlók nem tartoznak ide, mert rájuk koránt sem illenek a jelzők, sajnos... Bennük párszor csalódtam, de hamar túltettem magam rajta, mert mások és maga a város segít felejteni a rossz dolgokat.
A közbiztonság szinte egyedülálló, rendkivűl biztonságos még éjszaka is. Ha történnek bűncselekmények (mert persze, hogy történnek), de ez a nagy számok törvénye miatt rémisztő csak.
Tehát, mutatok pár helyet amit mindenképp érdemes megnézni, ha időtök engedi. A város nagy az idő meg kevés, általában így szokott ez lenni... :)
Kezdjük máris a Liberty szoborral, ami Manhattan csücskében helyezkedik el és ha már New York az uticél akkor az első dolog ami a városról az ember eszébe jut.

                                                                 LIBERTY



A Szabadság-szobor a Liberty Island-en (szigeten) található. A szobor rézből készült és Franciaország ajándékozta az Egyesült Államoknak 1885-ben. A szobor 46 méter magas 205 tonna. Az USA jelképe.
Grover Cleveland elnök avatta fel 1886.Október.28-án. Azóta van a New York-i kikötőben a szobor. A fáklyát tartó jobb kéz 12,8 méteres, a mutatóujj hossza eléri a 2,4 métert.
Kilátó van a belsejében igy az arra kiváncsiak fel tudnak menni (ha épp nem javítják, vagy tatarozzák), sajnos nekem "csak" a fejébe sikerült feljutnom, a fáklyához vezető "út" épp le volt zárva. Ha valaki még nem volt fent, ne hagyja ki! Nekem sokadszorra is libabőrös érzés ott lenni :)




   
                                                 EMPIRE STATE BUILDING

Az Empire State Building a világ talán leghíresebb felhőkarcolója számos hollywoodi kasszasiker filmnek nyújt mind a mai napig helyszínt és hátteret.  1931. május 1-jén nyitotta meg kapuit, azóta minden New Yorkba látogató turista számára kötelező program :) szó szerint! Arra mindenki készüljön fel, hogy ez több órás program, rengetegen látogatják... A szeptember 11.-ei tragikus események óta a World Trade Center ikertornyainak leomlását követően az Empire State Building 447 méterével ismét a legmagasabb épület lett New Yorkban.



Az Empire State Building (Fifth Avenue Nr. 350.) New Yorkban a 33. és a 34. utca között található. A Fifth Avenue egyike New York főutcáinak, előkelő üzleteiről és szállodáiról nevezetes. Tom Cruise  Cockatil című filmjében is szerepel az utca mint helyszín. Tényleg szinte a legelőkelőbb része New York-nak.
Az Empire State Building a világ legismertebb építményei közé tartozik. New York egyik jelképe, Liberty szobor után. Negyven évig a világ legmagasabb épületének számított, azután épült meg a World Trade Center ami ikertornyaival átvette a vezetést. És még időközben más épületek is felülmúlták nagyságát, de mégis ez az "első számú" felhőkarcoló New York-ban.






                                                           BROOKLYN BRIDGE

New York legismertebb hídja, a Manhattan szigetét és Brooklynt összekötő Brooklyn Híd ami nappal is látványos, de mégis csak este amikor ki van világítva akkor pompázik igazán. Az USA legrégebbi függőhídja.
A esti pompa


                                                                   Nappali látvány
                            
                       A hídon sétálva vagy biciklizve szintén libabőrös lesz az ember az érzéstől :)



                                                                   CENTRAL PARK


A Central Park Manhattan szívében helyezkedik el. A park tökéletes hely a sétálásra


görkorizásra, futásra, bringázásra, vagy csak pihenésre. Botanikai szempontból is jelentős 1500 fajta növényállománya mindenki számára lenyügőző látványt nyújt, kertészkedőknek és a természet kedvelőinek maga a paradicsom. :)  A park a hatalmas zöld területek mellett büszkélkedhet több tóval, két jégpályával, gyalogos és biciklis ösvényekkel, állatkerttel és sok-sok játszótérrel. Manhattan kellős közepén található a park, ami 341 hektáros terület, ősfákkal, zöld területekkel, kis tavakkal és csodás virágaival valódi oázist nyújt.

New York leghíresebb parkjai amit nem érdemes kihagyni:

-Battery Park (Manhattan déli csücskében helyezkedik el 10 hektáros)
-Prospect Park (Brooklyn központjában 96 hektáros területen helyezkedik el)
-High Line Park (Gansevoort Street-től /Meatpacking District/ egészen a 34. utcáig terül el a nyugati oldalon. Hatalmas terület, szabad szemmel szinte nem is lehet végiglátni rajta)
-Central Park (Manhattan közepén elterülő 341 hektáros terület, a kedvenc parkom)


                                                            TIME SQUARE




 A Time Square a 6., 9., 39. és 52. utca által határolt terület. Eredeti neve Longacre Square volt, ma N.Y. egyik leghíresebb tere, találkozók színhelye és nekem ez a leg,leg,leg... Videóklippek filmjelenetek állandó forgatási helyszíne, itt az ember bármikor belefuthat egy hírességbe :)



METROPOLITAN MUSEUM



New York legismertebb szépművészeti múzeuma Metropolitan Museum of Art a régi korok műveit őrzi, míg a Modern Museum of Art és a Guggenheim Museum a 20. század művészetét mutatja be. A természettudományi múzeumok közül az American Museum of Natural History a hozzá tartozó Hayden Planetáriummal a legnagyobb, itt található a világ egyik legfontosabb természeti gyűjteménye.


                                                          CARNEGIE HALL



  
"A Carnegie Hall egy gyönyörű, tökéletes akusztikájú koncertterem, tulajdonképpen három koncerttermet foglal magában, melyek hosszú történelmük során több mint 50.000 eseménynek adtak otthont. Amellett, hogy előadásokat nézhetünk, hallgathatunk a Carnegie Hallban, vezetéssel bejárhatjuk az öltözőket, a próbatermeket és bekukkanthatunk a kulisszák mögé."



         
                                                                  WALL STREET



   
        
 Wall Street, egy szűk utca Manhattan déli részén található a Broadwaytől az East Riverig fut. Nem csak egy utca, ennél sokkal több az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi központja. Ez az otthona a New York Stock Exchange-nek a világ legnagyobb tőzsdéjének.
Ez az utca az ahol lehet érezni a pénz szagát :)

Mielött ellátogattok New York-ba, érdemes tájékozódni és ránézi a város honlapjára is, sok hasznos információt kaphattok a helyekről, nevezetességekről, szokásokról.

Ja! És ami nagyon fontos, azt mondják a helyiek, hogy New York 5 dolláros város, ezt a taxira értik mert ha valaki beül, akkor nagyjából ez az a pénz amit elkérnek. Ha sokkal többet fizettek érte akkor átvágtak :)))
CD-ket már 99 cent-től lehet vásárolni, persze ott is a csillagos ég a határ, de ajándéktárgyakból bőven van választék, aránylag olcsón. A kaja....nos.... európai kajákat "vadászni" kell, de nem maradtok éhen vannak jó helyek ahol érdemes enni....


New York állam hivatalos honlapja: http://www.ny.gov/



                                                                    AIRPORT




Repülőtere:
New York - John F. Kennedy
southeastern New York City
JFK Airport, Queens, NY 11422, USA
(United States of America)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése