2012. április 11., szerda

Magnolia, Babarózsa

 Magnolia soulangiana
            Liliomfa

Magnólia japánból származik , de már hazánkban is találkozni vele, mert igen jól alkalmazkodott a hazai klímánkhoz is.
Ez a fajta idősebb korában (10-25 év) 3-7 méter magasra is megnőhet, bár ehhez sok-sok évre van szükség.
Virágai márciustól nyílnak, fehérek és rózsaszínek (rengeteg fajtája és árnyalata van) évről évre egyre több virágot hoz.
A kert egyik legszebb szoliter növénye.
A Magnolia soulangiana hibrid a liliomfák legdekoratívabb és legelterjedtebb fajtája. A Magnolia denudata és a Magnolia liliiflora hibridje. Nagy, húsos szirmú, a tulipánéhoz hasonlóa virága, április-májusban nyílik. Rendszeresen összetévesztik a tulipánfával (Liriodendron tulipifera). -/Erről majd késöbb írok/
Terebélyes cserje, ami néha több-törzses fácskává nő. Koronája laza, széles, többnyire már a talaj fölött sűrűn elágazik.
Virágait áprilistól, lombfakadás előtt hozza. Csíraképes magokat érlel, de a magoncok csak alanynak valók és nem érdemes vele foglalkozni mert bizonytalanul virágoznak, és nagyon későn virágoznak, ráadásul a virágok is aprók lesznek.






Babarózsa (Prunus triloba Multiplex) telt, rózsaszín virágait május elején hozza tetőtől talpig :)Napos helyet, mély rétegű talajt kíván. 1,5-2 m magas bokor, sötétbarna vesszőkkel és jellegzetes háromhasábú levelekkel. A kertbe szoliterként ültessük, hogy szépsége érvényesüljön. Tavasszal az elvirágzott vesszőket metsszük vissza az alsó, zölden kihajtó rügyekig. Így erős új hajtásokat hoz, amelyek a következő évben ismét virágoznak. Az elhalt vesszőket metszük ki tőből. Tápszerezzük szerves trágyával és száraz időben esténként locsoljuk meg bőségesen. Vágott virágnak sajnos nem alkalmas mert elég kevés ideig marad meg vázában, de a kertben pár hétig gyönyörködhetünk benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése